Krompir salata sa skušom i mediteranskim začinima

Recept je pripremila: www.instagram.com/h_belma_/

Sastojci

500 g

krompira

1 konzerva

skuše

1

crveni luk, sitno sjeckan

1

crvena paprika, narezana na kockice

50 g

crnih maslina, prepolovljenih

1

žlica kapara, ispranih i ocijeđenih

1

vezica svježeg peršina, sitno sjeckan

1

vezica svježeg bosiljka, sitno sjeckan

Za dresing:

4 žlice

maslinovog ulja

1 limun

Sok od 1 limuna

2 žlice

octa

1 žlica

Dijon senfa

1

češanj češnjaka, sitno sjeckan ili protisnut

1 žlica

meda

Sol i svježe mljeveni crni biber

Postupak po koracima

Priprema krompira: Krompire ogulite i stavite u lonac s hladnom, posoljenom vodom. Dovedite vodu do vrenja i kuhajte krompire dok ne omekšaju, ali da ne budu previše mekani (otprilike 10-15 minuta). Ocijedite i ostavite da se ohlade.

Priprema povrća: Dok se krompiri kuhaju, pripremite povrće. Sitno nasjeckajte crveni luk i crvenu papriku. Prepolovite crne masline i isperite kapare.

Priprema dresinga: U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, sok od limuna, ocat, Dijon senf, protisnuti češnjak, med, sol i biber. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.

Sastavljanje salate: U velikoj zdjeli pomiješajte ohlađeni krompir i povrće pa dodajte komade skuše, pazeći da ih ne previše razbijete. Prelijte salatu pripremljenim dresingom i pažljivo promiješajte. Dodajte svježi peršin i bosiljak te lagano promiješajte. Stavite salatu u frižider na najmanje 30 minuta prije posluživanja kako bi se okusi proželi. Poslužite kao glavno jelo ili prilog uz roštilj ili pečeno meso. Ova krompir salata s konzerviranom skušom je osvježavajuća i puna mediteranskih okusa, idealna za ljetne obroke i druženja.

Zahtjevnost

Vrijeme

60 min

U receptu smo upotrijebili

FILETI SKUŠEMEDITERAN

Je li vam se svidio članak? Podijelite s prijateljima!